Wanneer zeg je je baan op, als je ondernemer wordt.

Als je altijd in loondienst hebt gewerkt (of nog steeds werkt) en je kiest het pad van ondernemerschap komt de vraag altijd naar boven: Wanneer zeg ik mijn baan op?

Mijn advies is:

Zeg je baan niet gelijk op.

Als je altijd in loondienst hebt gewerkt, is ondernemer zijn spannend.  In plaats van dat je elke maand een vast bedrag krijgt overgemaakt, is het inkomen van een ondernemer variabel. Soms verkoop je heel veel, maar er zullen ook periodes zijn dat het wat minder gaat.

Je moet wennen aan het ondernemerschap. Hoe ga je je klanten bereiken en hoe zorg je ervoor dat ze jouw dienst/product willen kopen. Je moet jezelf gaan verkopen. Dit moet je gaan ontdekken en hoe fijn is dat als je dit naast je baan in loondienst kan doen.

Kies er in het begin voor een combinatie in loondienst werken en ondernemen.  Het is aan jou of je fulltime wil blijven werken en daarnaast aan je bedrijf gaat werken of direct parttime gaat werken.  

Let hierbij wel op dat je ook je werkgever informeert om gedoe te voorkomen. 

De voordelen van in loondienst zijn o.a :

  • Je houdt een stabiel inkomen
  • Je bent verzekerd voor arbeidsongeschiktheid,
  • Je bouwt pensioen op,
  • Je kan gestaag aan je bedrijf werken.
  • Je kan jezelf als ondernemer leren kennen.

Hoe succesvoller je bedrijf wordt, hoe meer jij je loondienst baan kan loslaten.

Toch volledig voor ondernemerschap?

Als je op een gegeven moment zo succesvol ben, kan je overwegen om volledig voor het ondernemerschap te kiezen.  Of misschien wil je gelijk voor het ondernemerschap gaan.

Dan kunnen de volgende tips je helpen:

  • Zorg ervoor dat je een spaarpotje op de bank hebt, waardoor je altijd 6 maanden je vaste lasten kan betalen. Mocht het een keer tegenzitten, dan heb je altijd een reserve.
  • Bij volledig ondernemerschap bouw je je geen pensioen op. Ga nadenken over hoe je dit wil regelen
  • Hou je gewerkte uren bij. Je komt in aanmerking voor de fiscale voordelen van ondernemerschap
  • Denk ook na over je verzekeringen.
  • En vooral geniet van het ondernemen en de vrijheid die je er mee krijgt.

Wil je meer informatie, een workshop volgen of gewoon even sparren, neem dan contact met mij op via mijn website: www.sparkleyourbusiness.com of per email: sparkleyourbusiness@gmail.com

Over mij:

Mijn naam is Garcia Stans.

Eigenaar van Sparkle your business. Zorgt ervoor dat ondernemers een juiste money mindset krijgen met als doel financiële vrijheid. And Remember:  Finance is Fun!