Profit First: Wat is het?

Veel vragen over profit first

De afgelopen tijd krijg ik van veel ondernemers de vraag wat Profit first is en/of dit toepasbaar is bij hun onderneming.

Voor mij een reden om me hierin te gaan verdiepen. Als financial moet ik eerlijk zeggen dat ik eerst wat sceptisch was over het concept. Ik ben opgeleid in de wereld van winst- en verliesrekeningen en met de formule Omzet – Kosten = Winst.  

Profit First draait deze formule om: Omzet – Winst= Kosten. Kan het simpel omdraaien van deze woorden finance zoveel makkelijker maken?

Na het lezen van het boek “ Profit First” begrijp ik waarom er zoveel ondernemers over praten.

De methode:

In plaats van de winst- en verliesrekeningen te kijken die je van je boekhouder krijgt, kijk je nu naar je banksaldo.   Het geld wat je ontvangt van de klant, verdeel elke twee weken je in de basis over 5 rekeningen: Ontvangsten, winst, salaris eigenaren, belasting en kosten. Daarnaast dien je nog 2 spaarrekeningen aan te houden waar je niet makkelijk bij komt: “winst aanhouden” en “belasting aanhouden”.

Het geld verdeel je door middel van berekende percentages. Deze percentages zullen in het begin je huidige status zijn, maar elke maand kan je deze percentages naar je target verhogen. Je komt er dan snel achter als je te weinig geld hebt om je kosten te betalen. Dan is het noodzaak om je naar je kosten te kijken. Je wordt bewuster van je uitgaven

Verschil “ traditionele manier boekhouden”

De theorie is nog steeds hetzelfde. Verlaag je je kosten, dan verhoog je je winst.

Maar winstgevendheid is juist iets wat een ondernemer uit het oog verliest. Die focust zich meestal alleen op meer verkopen en meer omzet. Wat de meeste ondernemers vergeten is dat met meer omzet, ook je kosten gaan toenemen. 

De methode met het verdelen over de rekeningen is niet gangbaar in de financiële wereld en ik kan me voorstellen dat voor veel ondernemers het prettig is dat ze kunnen zien aan hun banksaldo hoe het staat met hun onderneming.

Maar ook met deze methode geldt wel dat de ondernemer de discipline moet hebben om het geld daadwerkelijk over te boeken over de diverse rekeningen en ook niet zomaar geld gaat overboeken tussen de rekeningen.

Tevens blijft het voor de fiscus wel noodzakelijk dat je een balans en winst- en verliesrekening hebt en alles netjes registreert.

Ga ik het zelf toepassen?

Ja, ik ben wel benieuwd hoe het in de praktijk werkt.  De methode die ik nu heb weet ik precies wanneer er geld binnenkomt en wanneer er geld uitgaat. En weet ik welke uitgave verantwoord zijn. 

Maar ik ga zelf ook aan de slag met profit first. Ik heb mijn 5 rekeningen geopend en ben benieuwd wat het gaat opleveren.  Misschien geeft me wel hele nieuwe inzichten of juist niet.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met Profit first?

Wil je meer weten: lees dan het boek “Profit First”  van Mike Michalowiez.

Wil je meer informatie , een workshop volgen of gewoon even sparren, neem dan contact met mij op via mijn website: www.sparkleyourbusiness.comof per email: sparkleyourbusiness@gmail.com

Over mij:

Mijn naam is Garcia Stans.

Eigenaar van Sparkle your business. Zorgt ervoor dat ondernemers een juiste money mindset krijgen met als doel financiële vrijheid. And Remember:  Finance is Fun!