Prijzen benoemen in een offerte.

Als ondernemer maak je regelmatig offertes voor een nieuwe klant.

In deze offerte zet je de klant centraal. Welke behoefte heeft deze klant en hoe jij hieraan voldoen?

Maar hier hangt natuurlijk een prijskaartje aan vast. De prijs is altijd lastig. Welke prijs bepaal je zodat de klant ja zegt en je jezelf niet te kort doet.  

Het belangrijkste is dat je eerst je uurprijs hebt berekend. Voor tips hoe deze te berekenen, kijk dan hier 

Je weet dan wat je minimale uurprijs is en je kan er dan een winstmarge opzetten. Hoeveel winstmarge hangt af van een aantal factoren o.a:

  • De wet van vraag en aanbodàben jij de enige in de markt of moet je concurreren met een groot aantal andere ondernemers
  • Wat biedt de concurrentie aan en welke extra meerwaarde biedt jij?
  • Etc

Als je je uurprijs hebt berekend, kan je kiezen op welke wijze jij je prijs wilt aanbieden aan de klant.

De drie meest voorkomende zijn:

  1. Op uurbasis
  2. Een dagtarief
  3. Een pakketprijs 

Prijs op uurbasis:

Je kan je uurprijs opgeven in de offerte met daarin een schatting hoeveel uur je nodig hebt om de klant te helpen. Spreek wel duidelijk af wat je doet met overwerk of als je buiten die schatting van uren komt.

Het kan wel voorkomen dat -zeker als je op locatie bent- je soms maar 2 uur werkt.  Plan dit dus goed in.

Hou altijd een urenregistratie bij en laat deze aftekenen door de klant.

Dagtarief

Je kan ipv een uurtarief ook een dagtarief in je offerte noemen.  Het voordeel voor jou en de klant zijn, dat je zeker bent dat je een dag of een halve dag werk hebt. Zo kun jij je tijd beter indelen.

Pakketprijs:

Mijn favoriete vorm. Maak een totaal prijs voor wat je gaat doen voor deze klant.  Maar wees wel specifiek wat de klant voor deze prijs kan verwachten.

Zo is voor de klant duidelijk wat jij na een bepaalde periode oplevert en wat dat de klant kost. En jij bent zeker van een inkomen. Naast je totaalpakket kan je ook extra opties noemen, die de klant er eventueel nog bij kan kopen. Wees ook heel specifiek in deze extra opties. Misschien heeft de klant nog een onbewust verlangen, dat pas naar boven komt als jij dat noemt.

Maak wel een goede inschatting hoeveel tijd dit jou kost.

Algemeen

Nog wat algemene tips:

  • Zet er een betalingstermijn in. Je kan de klant laten kiezen voor een eenmalige betaling of een betaling in 1 keer.
  • Je kan de klant ook vragen om een betaling vooraf
  • Bereken je reistijd en kilometers niet apart. Ik vind dit zelf altijd een beetje suf als er nog extra kosten komen. Bereken dat een hogere uurprijs/dagprijs/pakketprijs. Wil je dit wel doen, wees hier dan transparant is. Verras de klant niet.

And remember: De prijs is meestal niet waarop een offerte wordt afgewezen, het gaat meestal om het gevoel van meerwaarde wat de klant bij jou ervaart.

Wil je meer informatie, een workshop volgen of gewoon even sparren, neem dan contact met mij op via mijn website: www.sparkleyourbusiness.com of per email: sparkleyourbusiness@gmail.com

Over mij:

Mijn naam is Garcia Stans.

Eigenaar van Sparkle your business. Zorgt ervoor dat ondernemers een juiste money mindset krijgen met als doel financiële vrijheid. And Remember:  Finance is Fun!